Företag Molnsäkerhet

Molnsäkerhet för företag: bästa praxis och tips

Johan Carlsson
SALES & COMMUNICATION DIRECTOR

76 procent av konsumenterna litar inte på att företagen får ta hand om deras data, men anser att det är ett "nödvändigt ont" att dela med sig av dem, bekräftar en PwC-rapport. Och för att öka intäkterna måste din organisation övervinna denna "förtroendekris".

Undrar du hur? Det finns en hel rad åtgärder som du kan följa.

Så låt oss börja. Bästa praxis för säkerhet i molnet för ditt företag

Även om det är svårt för små och medelstora företag och stora företag att hantera och skydda organisations- och kunddata samtidigt som de upprätthåller transparens, finns det olika bästa metoder för molnsäkerhet för att motverka cyberhot och förhindra förluster på ett framgångsrikt sätt.

Här är en snabb lista:

#1 - Välj noggrant din molnleverantör och molnsäkerhetstjänster.

Använder du molnet för dess skalbarhet och prestanda? Mycket bra, men frågade du dem till exempel om deras implementering av säkerhet och efterlevnad?

● Var finns deras servrar egentligen? ● Vilka säkerhetsprotokoll och återställningsmetoder använder de? ● Hur skyddar de dina datatillgångar? ● Vilken nivå av teknisk support är leverantören villig att ge? ● Hur är det med PenTests, kryptering, data i vila och data under överföring? ● Vilka autentiseringsmetoder stöds?

Ovanstående kommer inte bara att hjälpa dig att bedöma effektiviteten hos din molnleverantör utan också att hjälpa dig att specificera omfattningen av arbetet för din leverantör av molnsäkerhetstjänster eller plattform. Det är också bättre att ha en central säkerhetsmekanism/ett centralt säkerhetssystem för hela nätverket.

#2 - Förstå modellen för delat ansvar

Om du har gått igenom föregående punkt noggrant måste du ha förstått att säkerheten är ett delat ansvar. Därför är det bättre att förstå vilken roll molnleverantören, leverantören av hanterade tjänster, säkerhetsplattformen, det interna teamet och kunderna spelar i processen.

Om du har insikter om delat ansvar kan du spela din roll på ett bra sätt och bedöma hur det går för andra delar av ekosystemet. Du kan också använda dig av konsulttjänster för molnsäkerhet för att förstå din organisations molninfrastruktur ur ett säkerhetsperspektiv.

#3 - Automatisera övervakningen av molnet

Eftersom ditt moln kan innehålla enorma mängder data är manuell övervakning inte en genomförbar plan. Det rekommenderas att din organisation automatiserar användaraktiviteter och övervakning av tjänsteprestanda som i verksamheten. Att samla in loggar, aktivera övervakningsverktyg och skapa analysrapporter kan säkert vara till hjälp.

#4 - Genomför en säkerhetspolicy för molnet och följ branschens efterlevnadskrav.

Spoiler: Denna punkt innehåller faktiskt 8 tips om molnsäkerhet för ditt företag.

Varje organisation bör skapa en detaljerad policy som kan vägleda interna (och externa) användare om hur molnet ska användas och hur data ska behandlas. Dessutom bör ditt team ta reda på hur din bransch uppfyller kraven på sekretess och säkerhet för kunduppgifter för att se till att du följer dem.

Förutom att följa de två ovan nämnda metoderna bör ditt företag också:

● Ha en bra DLP-mekanism (Data Loss Prevention). Den hjälper dig att säkerhetskopiera och återställa data vid attacker eller olyckor.

● Vidta alla säkerhetsåtgärder för dina data och enheter. Så **kryptera **dina kanaler för data i rörelse samt kryptera din molnlagrings data i vila.

● Lägg till säkerhetsimplikationer för dina enheter och operativsystem, med tanke på BYOD-kulturen (Bring-your-own-device). Den hjälper dig att säkerställa förbättrad säkerhet vid slutpunkter för ditt moln och dina företagsnätverk.

Planera i förväg en strategi för att minimera kompromissens konsekvenser. Din organisation bör till exempel ha ett sätt att rensa data från komprometterade enheter på distans. Det kommer att bidra till att minska konsekvenserna av intrånget om du blir offer.

● Var seriös när det gäller revisioner, loggar, verktyg och penetrationstestning. Ditt team bör välja de bästa säkerhetsverktygen och teknologierna för molnet för att vara säkra i den digitala världen.

Behandla zero-day-sårbarheter på allvar. Om du inte gör det är risken för en riktig exploatering mycket stor.

#5 - Implementera ett system för att upptäcka och förhindra intrång (IDPS)

IDPS-verktyg är mycket användbara för företag. Det är faktiskt ingen överdrift att kalla dem de mest användbara och effektiva hjälpmedlen inom området molnsäkerhet.

Dessa verktyg kan hjälpa dig att upptäcka, övervaka, analysera och åtgärda de hot som finns i din nätverkstrafik utan att människor behöver delta i processen. Och när det gäller svårare hot kan de varna din säkerhetspersonal i tid så att de kan vidta snabba åtgärder.

Ditt företag kan använda IDPS-verktyg för att övervaka hot dygnet runt, skicka meddelanden i realtid till administratörer, blockera ovanliga aktiviteter direkt och enkelt automatisera olika säkerhetsåtgärder. Deras närvaro kan förhindra sofistikerade attacker mot din organisation och spara en förmögenhet.

Molnsäkerhet för företag: bästa praxis och tips

De flesta företag tror att det räcker med att välja en globalt erkänd molnleverantör för att skydda sina data och uppfylla kraven. Men det är långt ifrån sanningen.

Så förutom att följa branschens bästa praxis som anges ovan måste du också ta hänsyn till de här tipsen från Opsio-experter som dagligen tillhandahåller konsulttjänster för molnsäkerhet till sin globala kundkrets:

Klagedatabas/Data Clearing optimerar inte bara ditt moln utan hjälper dig också att följa de senaste bestämmelserna och undvika dataläckage. I processen ingår att radera gamla uppgifter som är föråldrade på grund av uppdateringar av policyer, uppdateringar av leverantörer, organisationsförändringar och så vidare.

Utbildning för anställda säkerställer bästa och säkra användning av molnet och hjälper företag att undvika social engineering-attacker, obehörig åtkomst och felkonfigurationer av molnet. Det är särskilt viktigt om ditt företag är verksamt inom ett område som inte är tekniskt kunnigt och om dina anställda inte är så bra på teknik och enheter.

Håll ett öga på Compliance Updates, för om du missar dem finns det stora risker och allvarliga förluster.

Kontroll av åtkomst och privilegier Det är en bra idé att använda lösenord, konfigurering med användarrättigheter och flerfaktorsautentisering (MFA). Din organisation bör faktiskt använda ett pålitligt IAM-verktyg (Identity and Access Management) för att hålla molnet säkert och förhindra att obehöriga får tillgång till det.

Använd automatisering för övervakning av molnet, loggning av användaraktiviteter, upptäckt av hot, förebyggande av hot, riskbedömning, åtgärdande av hot och säkerhetsrevisioner.

Det sista ordet

Skydd av molndata är en av de största utmaningarna som företag står inför idag. Vi hör till och med ofta talas om att högprofilerade företag blir offer för cyberattacker. Det första steget för att förhindra attacker är att undvika vårdslöshet och ha en solid strategi för cybersäkerhet på plats. Jag hoppas att ovanstående tips och metoder kommer att hålla hot och sårbarheter mot molnsäkerheten borta för dig.

About Johan Carlsson
Johan Carlsson
SALES & COMMUNICATION DIRECTOR
Johan började på Opsio under sitt grundår och arbetade nära våra kunder om deras utveckling i molnlandskapet. Johans favoritämne är innovation och drivs av nyfikenhet att förstå och hjälpa till att lösa organisationens unika utmaningar i molnet.
Molnmigrering
Migrering av WorkBuster till AWS
Läs mer
Molnmigrering
Migration av Branäsgruppen AB till AWS
Läs mer
Molnmigrering
Migration av ET Network till AWS
Läs mer
Vad vill du uppnå i molnet?
Kontakta oss så hjälper vi dig.