Molnet möjliggör skalning, men din användning av molnet har säkert en kostnad. Detta innebär att du inte kan ha onödiga data, icke-produktionsmiljöer, extra tjänster eller ytterligare instanser som körs i ditt moln för alltid. Om du gör det kommer kostnaderna för molnet att bli alltför tunga - till den grad att de kommer att hindra din organisations överlevnad.
Innan du börjar ifrågasätta om din digitaliseringsplan överhuvudtaget var "värdig", låt oss presentera begreppet molnoptimering för dig.
Det är en process för att balansera dina data och processer i molnet i enlighet med dina nuvarande infrastrukturkrav. Processen omfattar rensning av molnet, AI/ML-baserad optimering, minskning av redundans och uppdatering av molnet för högsta möjliga produktivitet.
Syftet med detta övergripande förfarande är att göra det möjligt för din organisation att allokera optimala resurser till den befintliga applikationen och minska onödiga kostnader.
Din organisation kan ha en eller flera tillämpningar när den inför molnet eller migrerar till det. Dessa appar har data, monolitiska strukturer, testmiljöer, policyer, moduler och så vidare. Med tiden ökar mängden föråldrade data, konfigurationer och till och med program i ditt moln (tack vare dess skalningskapacitet).
Om du behåller alla onödiga eller föråldrade datatillgångar och instanser i ditt moln kommer de att ta upp molnutrymmet och påverka prestandan hos andra tjänster/appar. Dessutom ökar dina utgifter för molnet mångdubbelt. Molnoptimering är lösningen som förhindrar allt.
Det är viktigt att optimera ditt moln mer än ofta. Fördelarna skulle vara:
● Bättre prestanda för din(a) applikation(er) - både när det gäller hastighet och SEO;
● Bättre navigerbarhet och synlighet i din molninfrastruktur;
● Minska kostnaderna för att arbeta i molnet.
● Förenklad molnhantering;
Optimering av ditt jättemoln kan inte göras på en dag. Det är en process som ska genomföras i flera steg och i olika miljöer. Om du anlitar en erfaren leverantör av molnoptimeringstjänster som Opsio för att utföra processen kommer den att bli smidig och felfri för dig.
Låt oss tala om optimeringsstegen utan vidare.
Du kan fatta beslut om att utöka eller minska de resurser som används samtidigt som du optimerar ditt moln på infrastrukturnivå. Kontrollera till exempel hur din infrastruktur utnyttjar sin horisontella och vertikala skalningskapacitet.
För avancerad optimering kan man också ta hänsyn till lastbalanserare, molnleverantörens autoskaleringsfunktion och applikationsarkitektur.
Allt från operativsystem till lagringsenhet, RAID, hårddiskar och filsystem måste beaktas i detta skede. Den gör det möjligt att hitta lediga och överbelastade resurser. Att bedöma appens resursanvändning hjälper dig att ta reda på den faktiska resursanvändningen för din app och därmed optimera den.
Felkonfigurationer av servrar kan leda till stort resursslöseri och till och med hot mot cybersäkerheten. Så när du optimerar ditt moln får du inte hoppa över optimeringen av dina serverkonfigurationer.
Kontrollera inställda gränser, keepalive-anslutningar, inställningar för loggar, bufferttrösklar och andra liknande inställningar för att förbättra serverns prestanda. Genom att använda socket sharding och trådpooling kan du optimera konfigurationen ytterligare.
Eftersom databasen spelar en viktig roll för att hålla din applikation tillgänglig för slutanvändarna kan optimeringen av den inte försummas. Du kan överväga att optimera databasfrågor, kodslingor, SSH-anslutningar, certifieringar, användarkonton, externa länkar och konfigurationer i det här skedet.
Det är den viktigaste och minst optimerade delen av en organisations molninfrastruktur eftersom företag ofta fokuserar på att förbättra sina applikationer för slutanvändarna snarare än molnet. För att optimera ditt moln på applikationsnivå är de typiska komponenterna att fokusera på följande:
När du börjar processen kommer du att inse att optimeringsprocessen på den här nivån också är användbar för din app och dina målanvändare. Det kan förbättra appens prestanda, snabbhet, tidsåtgång och responsförmåga.
I det föregående avsnittet beskrev vi det övergripande tillvägagångssättet som är bäst lämpat för molnoptimering. Men innan du börjar måste du veta vad du ska tänka på under hela processen.
De bästa metoderna för kostnadsoptimering för GCP, MS Azure och AWS finns i listan:
När det gäller optimering av molnet är kostnadshanteringsverktyg det mest användbara hjälpmedlet för att få insyn i inaktiva eller avvikande specifika processer. Låt oss nu tala om några av dem.
● AWS Cost Explorer - ACE är ett inbyggt AWS-verktyg för att snabbt se dina kostnadsdrivare, utgiftstrender och avvikelser.
● Azure Cost Management - Det här verktyget för kostnadsoptimering i Azure är anpassat för din Azure-baserade konfiguration. Den föreslår åtgärder och gör det möjligt att ställa in budgetvarningar.
På samma sätt finns det plattformsspecifika verktyg som -
● GCP Fakturering för Google Cloud Platform ● CloudHealth för din VMware-konfiguration ● Kubecost för utplacering av k8s
Om du vill ha ett verktyg som stöder GCP, AWS och Azure tillsammans är Flexera ett bra val.
[Xi Beam]((https://www.webscaleworks.com/Beam.asp) är användbar för företag som använder sig av flera moln.
Det finns dock inget bättre än att konsultera experter på molnoptimering, hitta de bästa optimeringsverktygen som är specifika för ditt molnnätverk och utföra en fullständig molnoptimering följt av återkommande optimering som till viss del är automatiserad.
Oavsett om du använder Amazon Web Services (AWS), Google Cloud eller Azure kommer ignorerandet av att optimera ditt moln att resultera i dålig prestanda, allvarliga säkerhetshot, bristande efterlevnad och höga kostnader. Processen för molnoptimering, bästa praxis och verktyg - som beskrivs i artikeln - kan hjälpa dig att undvika dem. Det rekommenderas dock fortfarande att du väljer pålitliga tjänster för optimering av molnet för att få ditt moln optimerat på ett produktivt sätt.